· 

DNRT: Finale race Zandvoort

De motorproblemen zijn nog niet voorbij

De laatste race van dit jaar ia aangebroken. Mika staat 3 punten in het klassement achter de nummer 3. Het is vandaag nog mogelijk om P3 proberen te bemachtigen.

 

Kwalificatie (15 minuten).

We reden vanuit parc fermé richting de pitstraat om te gaan kwalificeren. Toen het licht op groen ging om het circuit op te rijden viel de motor dood in de pitstraat en deze startte vervolgens niet meer. De auto is aan de kant geduwd en er is gekeken of de auto aan de praat kon worden gemaakt. Na een tijdje werd er gezegd dat het probleem niet ter plekke kon worden gefixt. Ik werd door mijn coach en later door een marshall en teamleden naar de tent van het team geduwd. Mika heeft hierdoor geen tijd weten neer te zetten en zal achteraan moeten starten als we de motor aan de praat weten te krijgen. We komen er achter dat de startmotor helaas is overleden en Mika dus aangeduwd moet worden om de motor te starten.


 

RACE 1 (25 minuten)

 

Mika wordt aangeduwd om naar de vooropstelplaats te rijden, waar hij als P41 zal starten. Echter word er slecht gecommuniceerd waardoor ze 20 minuten eerder starten. Een aantal auto's waren er niet op tijd, zo ook Mika. Hij moet naar de pitstraat rijden en vanuit daar starten en heeft dus geen opwarm ronde.

 

Mika heeft bij de start een goede pace en haalt al in anderhalve ronde 3 coureurs in. Dan volgt er in ronde 4 een code 60, Mika ligt dan al op P31. Mika ontsnapt net  aan een incident richting Tarzan bocht, ze rijden met z'n drieën op het rechte stuk, degene aan de linkerkant remt zo hard dat zijn auto uitbreekt bijna tegen de auto van Mika. Gelukkig kon Mika een gat vinden aan de binnenkant en komt er zonder problemen van af. Mika vecht zich verder vooruit en komt als P27 over de finishlijn.


RACE 2 (20 minuten)

In de opwarmronde vind een crash plaats waardoor de start uitgesteld werd en ze op de startgrid werden stil gezet. Daarna kregen ze nog een opwarmronde om vervolgens te gaan starten. Mika start op P27, hij heeft een super goede start en na twee rondes ligt Mika al op P22. Het middenveld ligt zo dicht bij elkaar het is duwen en trekken. Als Mika dan met twee andere auto's door Scheivlak rijd spint degene voor hem op de kerb en schiet deze naar buiten. Waardoor deze op zijn zij in de grindbak beland waardoor de race word geneutraliseerd doormiddel van een code rood. Mika ligt dan op P18 als code rood wordt ingezet. Iedereen moet in een rij voor de finishlijn stilstaan, totdat ze weer mogen rijden. Hopelijk blijft die auto van Mika stilstaand lopen vanwege de kapotte startmotor. We herstarten de race onder code 60. Zodra ze weer op groen gaat volgt er een mooie inhaalactie in Tarzanbocht. Mika weet zijn positie te behouden in bocht drie en komt over de finishlijn P15. Hij heeft in de Audi S contact gehad met iemand, Mika gaf te weinig ruimte aan deze rijder en wordt bestraft met 10 seconden penalty waardoor hij in race 3 als 22ste moet starten.


RACE 3 (50 minuten)

Mika begint aan de 50 minuten race met 1 pitstop die 1 minuut moet duren. Hij start als P22 en is aardig weg. In de eerste ronde zit hij al op P19, maar zakt in de 5de ronde naar P21. Is dit de voorbode voor wat er dadelijk gaat komen? Mika wordt als eerste binnen gehaald voor de pitstop, deze verliep prima. Alleen bij het wegrijden horen we iets raars. Met nog 27 minuten op de klok zakt Mika naar P31, maar er moeten nog heel veel mensen hun pitstop doen daardoor steeg hij weer naar P24 in ronde 12. Zijn teamgenoot komt naar binnen rijden die uitvalt met een kapotte radiateur. Mika rijdt op dat moment P20.

 

Nog 15 minuten op de klok en Mika komt voor de tweede keer de pitstraat in, hij hoort een raar geluid dacht dat zijn uitlaat kapot was. Weer rijdt hij weg en dat rare geluid is erger geworden. Hij zakt terug naar P34 en besluit weer naar binnen te rijden, de auto voelt en hoort niet goed. Bij het naar binnen rijden in de pitbox ging de motorkap open en daar komt de conclusie dat de steun van de versnellingsbak is afgebroken en dat de aandrijfas kapot is. Einde oefening voor Mika en valt dus uit voordat de finish vlag wordt gezwaaid. Dit was zijn laatste racedag in zijn rookie kampioenschap. Niet het kampioenschap wat we voor ogen hadden, als we al die motorproblemen niet hadden gehad dan had de einduitslagen er allemaal anders uit gezien. Maar het is wat het is, het blijft een mechanische sport. Mika wordt vandaag 11de Rookie.


Foto's gemaakt door Calvin de Groot (instagram Calvin_pictures212)


Mika wil in het bijzonder zijn sponsoren bedanken die samen met hem dit avontuur zijn aangegaan. Zonder jullie steun was dit jaar niet mogelijk geweest. Hartelijk dank allemaal.

 

Marcel van Wij Reclame

Maarten van Ames Autobedrijf

Richard van Vivo Fotografie en Drone inspecties

Jack van Serre Royal b.v.

Olaf van Numafa Cleaning & Automation

Alejandro van RIOD Design

Perry van Mariparts

Antoine van Biesheuvel Autosport

Martijn van MM- Motorsport

Club van 50 en 100 leden

Flessenacties

 

Bedankt Anne en Froukje van Vejon Racing. Ik heb veel geleerd dit jaar, maar de (motor)pech overheerste toch wel mijn rookie seizoen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0