Knaf racelicentiedagen

Twee dagen pret op Circuit Zandvoort


Voorpret

We zijn op maandagavond al afgereisd naar CM.com  Circuit Zandvoort. We moeten ons namelijk dinsdag ochtend al vroeg melden namelijk om 08:00 uur. We vertoeven ons prima in het NH Hotel tegenover het circuit. Ik ga me lichamelijk voor bereiden en neem een heerlijk warm bad. En dan vroeg onder de wol, want morgen staat er een drukke dag te wachten van 08:00-21:00 uur.  In eerste instantie was het de bedoeling om een club licentie te behalen, echter nu ik mijn kart cv heb ingeleverd hoop ik toch echt een EU licentie te halen.


Dinsdag 6 december

Om 08:00 uur aanmelden en inschrijven,  we krijgen een tijdschema, startnummer en uitleg over deze twee dagen van Driving Fun. We starten om 09:00 uur in pitbox 1 met een stukje theorie, hoe de ideale lijn te nemen. De Audi S en Tarzan bocht werden hierin uitgelegd. Youri heeft 2 coureurs om te begeleiden mij en Arjan.

 

De komende twee dagen heb ik niemand minder dan instructeur Youri Verswijveren. We starten op een natte baan, dat betekent dus de ideale regenlijn rijden. Youri rijd de eerste rondes en ik zit er naast om zo de baan te verkennen. Na instructies van Youri, mocht ik alleen de baan op. Daar probeerde ik alles uit wat Youri mij geleerd heeft, op het Scheivlak had ik een momentje ik liet mijn gas los waardoor de achterkant onrustig werd en uitbrak. Dit ving ik weer snel op. In de Masterbocht probeerde ik een BMW in te halen, omdat ik daarvoor veel sneller was in het Scheivlak. Daardoor kwam ik snel dichtbij. Ik zette mijn inhaalactie in en verremde me waardoor ik ging glijden en terecht kwam in de grindbak. Hier kon ik zelfstandig uitkomen. Ook nog een remmomentje in de Audi S gehad, daardoor schoot ik rechtdoor. Mijn instructeur had 2 rijders onder zijn hoede. De ene keer rijdt hij met mij mee, de andere keer met Arjan.  Veel geleerd vandaag. We gaan richting het dorp om met alle rijders en instructeurs te gaan eten en krijgen dan onze theorieles van Kees. Om 21 uur zijn we klaar en gaan we terug naar het hotel. Lekker de spieren in bad losmaken en lekker onder de wol, morgen weer vroeg op.  


Masterbocht incidentje


Woensdag 7 december

Om 08:45 uur krijgen we weer theorie in pitbox 1, daar wordt verteld wat er verwacht wordt van ons vandaag. Ook vanochtend hebben we weer een zeiknatte baan. Samen met Youri gaan we verder met waar we gebleven waren. Telkens een stukje harder, verbeteren van techniek, letten op je rijstijl en oriëntatie rempunten. Vandaag weer veel alleen gereden en een klein momentje bij de Rob Slotenmakerbocht. Hierbij ging de achterkant een klein beetje  glijden, ik heb lichtjes tegengestuurd en lichtjes geremd waardoor ik weer recht kwam te staan.

 

We gingen ook de startprocedure oefenen. Eerst met 3 auto's tegelijk, dan met 6 auto's tegelijk, dan met 9 auto's tegelijk. Daarna een race van 3 rondes met alle auto's (25 deelnemers ongeveer). Ik vertrok vanuit het middenveld. In  de eerste ronde ging ik makkelijk voorbij een aantal BMW 's waardoor ik dichtbij de kopgroep zat. Deze waren alleen iets te snel, dus moest ik verdedigen tegen een Alfa Romeo achter mij. Daarmee heb ik leuke gevechten gehad, echter hij was net te snel en haalde hij mij net voor start-finish in. En kwam ik als P5 de streep over.

 

Voor race 2 werd het veld voor de start door elkaar gemixt.  Ik vertrok van P9 en had een relatief goede start. Ik zag de witte Evo langs me wegschuren die door zijn 4wd met gemak weg kon rijden. Ik besloot om in de Tarzanbocht een wijde lijn te nemen en volgde een BMW die voor mij het veld door sneed. Nadat ik merkte dat ik sneller was haalde ik hem in Hugenholtzbocht in ik lig momenteel op P5. De Evo had in bocht 1 minder geluk gehad, want die zag ik na mijn inhaalactie in mijn spiegels verschijnen. Gelijk daarna in de Hunserug haalde ik twee BMW 's tegelijk in en lag toen op P3. Ik zie dat de Evo mij volgt en besluit om snel de andere in te halen in de volgende drie bochten. Ik kom over start finish en lig eerste met een zwarte BMW en de Evo in mijn nek. Hoewel ze op het rechte stuk dichtbij komen, win ik terrein in de bochten vooral op het Scheivlak. Ik probeer mijn voorsprong te behouden, de zwarte BMW probeert elke ronde mij in te halen maar dat mag niet baten want ik pak de regenlijnen die gunstiger zijn in deze omstandigheden. 

Voor de Kumhobocht kijk ik nog 1x in mijn spiegels en zie ik de zwarte BMW op een afstandje met daarachter de Evo. Nadat ik op het rechte stuk in mijn spiegels kijk, is de zwarte BMW nergens meer te bekennen. Met de Evo die op een grote afstand achter mij ligt gaan we de laatste ronde in. Hierbij houd ik mijn ruime voorsprong en kom ik uiteindelijk als winnaar over de streep. Achteraf hoor ik dat de organisatie tegen Youri hadden gezegd dat hij de laatste twee rondes dit niet ging houden. Youri vol overtuiging zei:" ja wel, let maar op". Na de finish kwam de man van de Evo naar mij toe voor de felicitaties, hij vond mij goed rijden. 


EXAMENTIJD

Voordat de examens beginnen hebben we nog een theorie momentje, waar duidelijk werd verteld wat er verwacht wordt van je. Zo werd er geroepen dat ze je graag lelijk hard zien rijden. En toen begon het keihard te hagelen, het circuit was spekglad. Ik werd ingedeeld in de eerste groep die ging rijden met examennummer 003, we vertrekken in groepen van 9 rijders. In elke bocht stond er een examinator en zelfs op het dak van de pitboxen. Iedere bocht werd beoordeeld of door een Knaf examinator of een Driving Fun examinator. Eerst krijgen we een opwarmronde en daarna 5 rondes examen. In de derde ronde spinde ik in de Tarzanbocht, mijn abs werkte mij tegen en liet mij minder remmen dan dat ik normaal doe. Ik probeerde nog de bocht te halen, maar nam teveel snelheid mee, waardoor de achterkant uitbreekt. Voor de rest van het examen heb ik "lelijk hard" gereden zoals opgedragen om de mensen van de Knaf te laten zien dat ik dat EU licentie verdien. 

 

Na de praktijk gelijk naar de Red Bull Lounge voor het theoriegedeelte. We kregen 25 vragen om te beantwoorden op een tablet. Dit ging vrij makkelijk. Naderhand hoorde ik dat ik 84 procent goed had, mooi boven het gemiddelde.


UITSLAG

Iedereen werd in pitbox 1 verwacht waar de uitslag van de examens verteld werden. Zowel de geslaagden als niet geslaagden. Ik werd toch wel een beetje zenuwachtig toen de organisator nog maar 2 certificaten in zijn handen had. Maar hij keek naar mij en vertelde zijn verhaal. Hij vertelde dat ik bij de andere valsspelers behoorde met mijn voorwielaandrijving omdat deze gunstiger is in natte omstandigheden. Het schepte zijn verbazing met de oefenrondes dat er een Peugeootje als eerste werd afgevlagd en dachten dat kan niet. Bijzonder knap. Praktijkexamen vond hij persoonlijk wat slordig ten opzichte van de races maar voldoende voor een dikke EU licentie. En de theorie was ook goed. Dus geslaagd. En door de instructeurs en Knaf uitgeroepen tot twee na beste van mijn cursusgroep. En derde van alle cursusgroepen. Felicitaties aan Greaham voor zijn club licentie. Ik vond het gezellig dat we in dezelfde pitbox stonden. Arjan ook jij gefeliciteerd met je licentie, ik vond het super leuk om je te leren kennen en wie weet tot snel.

 

Supertrots dat ik mijn EU licentie heb gehaald. Ik wil graag bedanken Driving Fun voor het organiseren, Youri Verswijveren die mij coachte en Vejon Racing voor het gebruiken van de Peugeot 206. Max de Bruin bedankt voor de bruikbare tips. Op naar een nieuw avontuur in 2023.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Peter Verswijveren (vrijdag, 09 december 2022 06:22)

    Gefeliciteerd en heel mooi geschreven