· 

GK4: Race 6 Spa Francorchamps

Een leuk uitdagend circuit


De vrijdag trainingen verlopen wisselvallig, Mika is erg zoekende met zijn set-ups. Aangezien hij nooit op dit circuit heeft gereden. Hij kijkt goed om zich heen en ziet dat hij niet de snelste is. Hij mist de pace en heeft weinig grip. In de laatste training de laatste hand gelegd aan de juiste set-up volgens Mika.  Hiermee heeft hij een aantal ronde kunnen rijden totdat hij de chicane (zie foto = eerste curbe) de tweede curbe te veel neemt en met een harde klap stil komt te staan in de bandenstapel. Dat is even schrikken, hij draait wat met zijn nek, maar springt al gauw de kart uit om deze uit de bandenstapel te duwen om zo verder te rijden. Al gauw komen we tot de ontdekking dat zijn spoorstang en achteras krom is.  Dat wordt morgenochtend vroeg de kart weer opnieuw klaar maken en die laatste set-up opnieuw uitproberen. 


Zaterdag: Normaal worden de coureurs deze dag gewogen. Junioren moeten als zij over de finishlijn komen minimaal 125 kilo wegen (incl. uitrusting en kart).   Echter de weegschaal is kapot, dus vooraf kan er niet gewogen worden en kan er niet gecontroleerd worden of we goed met gewicht zitten. Vandaag hebben we nog 4 trainingen om de juiste set-up erop te zetten.  Om 17 uur vind de kwalificatie plaats. Mika heeft 1 opwarmronde, hierin probeert hij zolang mogelijk zijn banden op temperatuur te krijgen. Dan heeft hij 2 kwalificatierondjes om zijn snelste tijd neer te zetten. Heel spannend in een deelnemersveld van 32 coureurs, vind maar eens een goed gaatje waarbij je van niemand hinder hebt. 

 

Na vele tips van het team (monteurs / rijders) gaan we van start.  De geconcentreerde blik staat op zijn gezicht en gaat van start,  hij warmt goed en lang zijn banden op. Start zijn kwalificatie ronde en nu is het afwachten wat de rest doet. De finishvlag valt, teamgenoot Iano start op P1, Mika start op P4 en Mika Brouns start op P10. Een goede kwalificatie allen in de top 10. Nu gaat het echte werk beginnen een uur lang racen en geconcentreerd blijven.


De lampen gaan langzaam een voor een aan en als ze uitgaan gaan we van start. Mika is zeer geconcentreerd en heeft een wereldstart, degene voor hem heeft een slechte start waardoor Mika hem voor de eerste bocht kan pakken. De eerste 3 rondes kan hij deze plek behouden, maar moet deze ook weer afgeven en rijd sterk mee. De kopgroep van 4 man kan goed wegrijden bij de rest van het  veld vandaan. Ze rijden 20 rondes lang in een treintje achter elkaar, Mika wil een inhaal poging doen op de nummer 3 zodat hij Iano kan gaan helpen. Echter is het lastig om een goed gat te vinden. Mika doet een inhaalpoging echter deze werd geblokkeerd, Mika moet in de remmen waardoor hij de directe aansluiting met de kopgroep verliest. 


Maar ook omdat de kopgroep bij achterliggers terecht komt. Voor de eerste drie coureurs word er heel goed blauw gevlagd, voor Mika helaas minder. Mika vraagt op een gegeven moment ook om blauw, maar dit word niet altijd geven. Dan maar op eigen kracht zelf doen en hij haalt keurig elke achterblijver in, echter op deze manier kost het veel meer tijd waardoor hij de top 3 uit het oog verliest.  Hij neemt veel risico in de chicane en komt hierdoor erg wijd uit en mist op een haar na de bandenstapel in dezelfde bocht waar het gisteren juist mis ging.  Iedereen houd zijn adem in als dat maar goed gaat. Achteraf zeg Mika de schrik op ons gezicht te hebben gezien  "Ik zag jullie wel schrikken maar had het onder controle hoor" zegt Mika na de wedstrijd.                 (foto: bocht na de chicane in deze bandenstapel stond Mika dus gister).


In ronde 57 word de zwart witte geblokte vlag gezwaaid, Iano pakt een mooie tweede plaats, Mika komt met een gebalde vuist over de finish als vierde. Je ziet aan zijn lichaamshouding dat hij heel erg blij is met zijn verdiende 4de plaats. Mika Brouns pakt na alle uitgedeelde straffen de 8ste plek.

 

In het begin van wedstrijd was het telkens stuivertje wisselen met Iano voor de snelste tijd. Mika rijdt een snelle rondetijd van 52.404. Zijn nieuwe PR voor dit kartcircuit. 

 

De top 5 van de junioren en de senioren worden apart gehouden voor de weging.  Voor dat de race kwam de mededeling  dat er een andere weegschaal onderweg was. Voor iedereen was het dus spannend of hij / zij wel genoeg woog aan het einde van de race. We moeten lang wachten voordat deze weegschaal gearriveerd is, dit betekent dat de prijs uitreiking op een later tijdstip plaats vindt.


Bij de prijsuitreiking worden alle rijders genoemd op welke plek zij zijn geëindigd. Mika zijn prestatie is niet onopgemerkt gebleven. Dat hij o.a. heeft gestreden om terug te rijden naar de kopgroep, de strijdlustigheid, de progressie die hij heeft laten zien dit seizoen. Daarom krijgt Mika de GK4 Warrior Trofee. En daar is hij heel erg blij mee, vol trots staat hij hier op de foto met Simon een van de monteurs van onze X-Pect Motorsportteam. 

 

 

Al met al een mooie prestatie alle teamgenoten van de Formula Honda 9PK  in de top 10 geëindigd. Bedankt X-Pect Motorsport voor jullie begeleiding, sleutelwerk, geduld en gezelligheid. Op naar de laatste race in Genk.

 

Deze wedstrijden rijden kunnen we niet zonder sponsoren, wij willen hem graag bedanken voor hun steun en het vertrouwen in Mika.

Striengineering, Numafa Cleaning en Automation, Vivo Fotografie.