· 

GK4: Race 2 Des Fagnes Mariembourg

Mika rijdt een spetterende race.


Op vrijdag na de team briefing gaan we aan de slag. In de eerste training wordt gekeken of deze set-up de goede is. Mika vertelde dat deze set-up niet prettig reed en dat de motor inhield. In de tweede training een andere set-up gebruikt ook deze was volgens Mika niet ideaal. Dus een andere tandwielverhouding erop en in de derde training nogmaals uitproberen met andere bandenspanning. Dit voelde prettiger aan. Monteur gaf aan nog iets anders te willen proberen en er werd een stabilisatorstang gemonteerd en nog het een en ander afgesteld. Dit blijkt na de training de beste set-up te zijn. Dit geeft aan hoe belangrijk het is om te communiceren als rijder met je monteur.


Op de zaterdag heb je nog 4 training heats om alles tip top in orde te krijgen voor de kwalificatie met aansluitend de 1 uurs race.

 

Mika kreeg van Tomas nog instructies om bepaalde bochten anders te nemen. Tomas heeft in een trainingssessie zowel achter als voor Mika gereden om te kijken hoe Mika zijn racelijnen rijdt en hoe hij de bochten aansnijdt. Hier zat nog verbetering in en legde dit uit middels een plattegrond van het circuit. 

 

In deze trainingssessies zit iedereen zijn transponder op de kart en kan je zien hoe je er een beetje voor staat. Mika reed duidelijk in de top 5.


En dan is het 17:00 uur tijd voor een 2 ronde kwalificatie.

Iedereen staat in de paddock klaar met zijn monteur, net nog tijd om snel een groepsfoto te maken.

 

Mika reed in de kwalificatie de eerste 1,5 minuut op poleposition vertelde zijn monteur. Toen Mika over de finishlijn kwam waren er net 3 coureurs sneller dan hem.

 

X-Pect Motorsportteam doet goede zaken vandaag op Circuit Mariembourg en starten met Mika Br  (111) op P2, Marco (109) op P3, Mika Bi (114) op P4 en Iano (118) op P6. Romy (110) had een iets mindere kwalificatie en start vanaf P18.


1 uurs RACE:
Alle coureurs worden stil gezet bij de laatste bocht voor de pit ingang. Vanuit daar worden ze een voor een doorgestuurd naar de grid opstelling. Zodat de wedstrijdleiding alle coureurs goed neerzetten op hun plekje.
Alle coureurs staan klaar op de grid voor de stilstaande start, de lampen gaan aan en als deze uitgaan mogen de coureurs starten. En daar gaan de coureurs Mika (114) heeft een slechte start, Iano heeft juist een goede start en haalt Mika (114) en Marco in de eerste bocht in.

Mika (114) verliest bij de start 2 posities, maar weet in dezelfde ronde deze terug te pakken. In ronde vier weet hij nog een plek te veroveren en rijdt momenteel een aantal rondes als P3. Dan gaat het in ronde 7 mis, hij strijdt met zijn teamgenoot en zit niet goed genoeg aan de zijkant van zijn teamgenoot waardoor deze de kart laat staan en Mika naar buiten wordt gedrongen en in het gras terecht komt. Mika kan gelukkig uit het gras komen, maar wacht te lang om de baan op te gaan, waardoor hij 4 plekken verliest. Hij herpakt zich goed en rijdt hard door om weer aan te sluiten bij de groep voor hem. Deze bestaat uit ongeveer 6 coureurs. In de komende 12 rondes is er een onderlinge strijd om posities, dan wint Mika weer wat en dan verliest hij weer wat plaatsen.

In ronde 26 gaat het mis in een gevecht waardoor Mika weer het gras maait. Hierbij had hij wel hulp nodig van de Marshall om uit dit grasveld te komen. Hierdoor komt hij als P12 de baan weer op en mag weer een inhaalslag gaan doen. Hij rijdt weer hard naar het grotere groepje voor hem. En weet weer aansluiting te vinden. Mika maakt prachtige inhaalacties de een na de ander, zelfs in 1 bocht 3 coureurs te gelijk waanzinnig. Op 8 rondes voor het einde ligt hij weer op P6 en zat er nog een behoorlijk gat naar P5, dit weet Mika te dichten en in de een na laatste ronde haalt hij hem in. Zoals je op de foto kan zien pakt hij echt elk gaatje. Zoals Senna zei: If you no longer go for a gap that exisst, you are no longer a racing driver.

 

Mika komt als P5 over de finishlijn. Mika heeft in deze race meer dan 20 spectaculaire inhaalacties laten zien waarvan wij  soms dachten dat gaat niet. Ziet hij een gaatje dan duikt hij erin. Niet elke actie ging vlot, maar dat zijn leermomenten.

 

Mika was na de race teleurgesteld dat hij zijn  podiumkansen in rook op zag gaan, echter heeft de nummer 3 een straf gekregen voor het inhalen onder geel.
Dit betekende dat teamgenoot Iano op P3 kwam en Mika op een mooie P4.

 


Een mooi resultaat voor het X-Pect motorsportteam vandaag in de Formula Honda 9pk klasse:
Race uitslag:
P2 Mika Br (111)
P3 Iano (118)
P4 Mika Bi (114)
P11 Romy (ook nog 2de geworden bij de ladies / 110)

Marco is helaas uitgevallen met pech (109)

Allemaal proficiat met jullie podiumplaats. Wat een geweldige race om naar te kijken, ieder teamlid heeft hard gevochten voor zijn of haar plek.
We bedanken X-Pect Motorsport voor hun begeleiding en onze sponsoren Striengineering, Vivo Fotografie, Circuitvanhout en Plakaat. Zonder jullie was dit mooie avontuur niet mogelijk geweest. Op naar het volgende circuit.